Zorg en ondersteuning via de Wmo
In de Drechtsteden willen we het liefst dat iedereen zelfstandig kan wonen en meedoen. Kunt u door uw leeftijd, ziekte of een beperking (tijdelijk) niet alles zelf doen? Dan zijn er verschillende manieren om ondersteuning te krijgen. Bijvoorbeeld van iemand uit uw omgeving, door langs te gaan bij het wijkteam of vanuit uw gemeente. Lukt het niet om met die ondersteuning uw hulpvraag op te lossen? Dan kunt u misschien een maatwerkvoorziening vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) krijgen. De Sociale Dienst Drechtsteden voert de maatwerkvoorzieningen namens de zeven gemeenten in de Drechtsteden uit. Bekijk de stappen hieronder om te zien welke ondersteuning bij uw situatie past.
U kijkt wat u kunt doen om zelfstandig een oplossing te vinden voor uw hulpvraag. Bijvoorbeeld door uw dag anders in te delen of hulpmiddelen te kopen die uw leven makkelijker maken. Soms zijn dat huis-, tuin- en keukenmiddelen, die u bij de lokale doe-het-zelf centra kunt kopen. Bijvoorbeeld een robotstofzuiger, video deurbel en dergelijke. Daarnaast kunt u hulp zoeken binnen uw netwerk, zoals bij uw huisgenoten, familie, vrienden, kennissen en/of buren. U kunt met hen bijvoorbeeld kijken welke huishoudelijke en/of administratieve taken zij van u kunnen overnemen.
Algemene voorzieningen zijn voorzieningen vanuit de gemeente die elke inwoner kan gebruiken.
Voorbeelden van algemene voorzieningen zijn: een boodschappendienst, een maaltijdservice, een activiteit in een buurthuis om eenzaamheid te voorkomen, een klussendienst, diensten die worden geboden vanuit de Sociale wijkteams of een organisatie waar u zelf huishoudelijke hulp kunt krijgen. Voor meer informatie over algemene voorzieningen kunt u bij uw gemeente terecht.
Voorliggende voorzieningen zijn kosten of diensten die vanuit een andere wet vergoed worden.
Voorbeelden van voorliggende voorzieningen zijn: dingen waar u recht op heeft vanuit een andere wet dan de Wmo. Bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Zorgverzekeringswet (Zvw). Denk hierbij aan de 24 uurs zorg & toezicht vanuit de Wlz en bijvoorbeeld het ziekenvervoer, hulp bij het douchen en aankleden, medicatie toediening, personenalarmering vanuit de Zvw.
Bent u op zoek naar hulpmiddelen, zoals bed- en/of toiletverhogers, rolstoelen of krukken? Hier vindt u hulpmiddelen die niet onder Wmo vallen en waarvoor u geen Wmo melding hoeft te doen.
Een welzijnsorganisatie is een organisatie waar iedereen gratis hulp, advies en begeleiding kan krijgen. Zij kunnen u onder andere helpen met uw (financiële) administratie en het aanvragen van hulp.
Voorbeelden van welzijnsorganisaties/Wmo partners in de Drechtsteden zijn: Wijkteams, MEE Plus Drechtsteden en vrijwilligersorganisaties. Klik hier voor een overzicht van welzijnsorganisaties/Wmo partners.
Heeft u in stap 1 t/m 3 geen oplossing voor u hulpvraag gevonden? Dan kunt u misschien een Maatwerkvoorziening vanuit de Wmo krijgen. Een maatwerkvoorziening is een persoonlijke voorziening, die zo goed mogelijk past bij uw beperkingen en ondersteuningsbehoefte. Om een maatwerkvoorziening te krijgen, heeft u een indicatie nodig. De sociale dienst regelt deze indicatie namens de zeven gemeenten in de Drechtsteden. Hier moet u het Wmo-meldingsformulier voor invullen. Voor een maatwerkvoorziening betaalt u een eigen bijdrage.
Wilt u hulp bij het invullen van het formulier? Dan kunt u ondersteuning krijgen via een onafhankelijke cliëntondersteuner van MEE Drechtsteden.
Vindt u het lastig om het formulier digitaal in te vullen? Dan helpen wij u graag. U kunt contact opnemen met de klantenservice van de sociale dienst via 078 770 8910, het vragenformulier of door langs te komen op ons SamenWerkplein.
Voor de meeste maatwerkvoorzieningen kunt u kiezen voor zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb). Bij zorg in natura bepaalt de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar uit welke zorgorganisatie u kunt kiezen. Bij een pgb koopt u zelf zorg in. U kunt een pgb en zorg in natura combineren. Klik hier voor meer informatie over wat zorg in natura inhoudt en wat er bij een pgb komt kijken.
Naast ondersteuning in lichamelijke zin is er ook ondersteuning mogelijk in technologische zin. Denk bijvoorbeeld aan apps, beeldbellen, alarmeringssystemen of medicijndispensers met controle op afstand. De afgelopen jaren heeft een grote groei in technologische ontwikkelingen plaatsgevonden. Benieuwd hiernaar? Bekijk de mogelijkheden in de Thuisleefgids.
Heeft u zorg en ondersteuning nodig, die niet door uw gemeente en/of de sociale dienst worden aangeboden? Vraag om hulp. Gelukkig zijn er ook veel mensen en organisaties die u graag helpen. Maak hier gebruik van.
• CAK
• CIZ