Een verandering doorgeven, hoe werkt het?
Het is belangrijk dat u veranderingen in uw persoonlijke situatie altijd aan ons doorgeeft. Een kleine verandering kan al gevolgen voor uw uitkering hebben. We kunnen bijvoorbeeld uw uitkering verminderen of zelfs helemaal stopzetten. U bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzigingen. Veranderingen in uw persoonlijke situatie kunt u makkelijk en snel doorgeven via MijnSDD.
Lukt het niet om uw wijziging digitaal via MijnSDD door te geven? Neem dan contact op met onze Klantenservice.
niets invullen
Welke veranderingen moet ik doorgeven?
Als u een uitkering krijgt, moet u zich wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo moet u altijd doorgeven als er iets verandert in uw woon-, werk- en vermogenssituatie. Doet u dat niet dan kunnen we uw uitkering korten of zelfs stopzetten.
Geef daarom de volgende veranderingen altijd snel aan ons door:
- Als u (meer) gaat werken ook als u in deeltijd werkt.
- Als u vrijwilligerswerk of klusjes bij familie of vrienden doet waarmee u iets bijverdient.
- Als u (meer) geld gaat verdienen.
- Als u een nieuw bankrekeningnummer heeft.
- Als u gaat trouwen of scheiden.
- Als u gaat samenwonen of uit elkaar gaat.
- Als iemand bij u gaat inwonen of vertrekt.
- Als u gaat verhuizen.
- Als u een kind krijgt of een kind het huis uit gaat.
- Als u een erfenis of gift krijgt.
- Als u een prijs wint.
Ook als u op vakantie wilt, moet u dat aan ons doorgeven.
Weet u niet zeker of u iets moet doorgeven, neem contact met ons op.
Ik ga samenwonen. Wat moet ik doen?
De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van uw leefsituatie. Bent u alleenstaand of woont u samen? Als u samenwoont, kan uw uitkering namelijk lager uitvallen. Soms heeft u zelfs helemaal geen recht meer op een uitkering. Dus als er iets verandert in uw leefsituatie moet u dat direct melden. Doet u dat te laat, dan loopt u het risico een boete te krijgen.
Ik doe af en toe betaald werk. Moet ik dat melden?
Klust u zo nu en dan bij? Werkt u af en toe een dagje voor een uitzendbureau? Past u regelmatig op de kinderen van uw buurvrouw? Als u daar geld voor krijgt dan bent u aan het bijverdienen. U bent verplicht al uw inkomsten, dus ook deze, direct te melden. Ook als u inkomsten heeft uit het buitenland, moet u dit melden. Als u inkomsten heeft, ontvangt u iedere maand een Persoons- en Inkomstenverklaring van ons.
Hoeveel eigen vermogen mag ik hebben?
U heeft eigen vermogen? Als u een bijstandsuitkering ontvangt, mag de waarde van uw bezittingen niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Eigen vermogen is bijvoorbeeld spaargeld, aandelen, ook dure apparatuur, een auto, sieraden of een huis, bedrijfsgebouw of grond in het buitenland. Voor het bezit van een eigen (koop)woning in Nederland gelden aparte regels. Verandert uw eigen vermogen? Geef het aan ons door.