Op zoek naar zorg en ondersteuning (via de Wmo)?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt hulp en ondersteuning voor burgers, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij. Dit zijn algemene en maatwerkvoorzieningen. Algemene voorzieningen zijn voorzieningen vanuit de gemeente die elke inwoner kan gebruiken. Een maatwerkvoorziening is persoonlijke hulp. De Sociale Dienst Drechtsteden voert de maatwerkvoorzieningen, namens de 7 gemeenten in de Drechtsteden, uit.
Wat kunt u zelf doen?
Voordat u het (vernieuwde) meldingsformulier voor zorg en ondersteuning vanuit de Wmo invult, doet de sociale dienst een beroep op uw zelfredzaamheid. Dat houdt in dat u in eerste instantie zelf onderzoekt hoe u uw hulpvraag kunt oplossen. Hulp kunt u ook krijgen via uw netwerk (huisgenoten, familie, vrienden, kennissen, buren en dergelijke), maar ook door ondersteuning van sociaal wijkteams en/of welzijnsorganisaties. Daarnaast zijn er zogenaamde algemene en voorliggende voorzieningen. Iedere inwoner kan gebruikmaken van een algemene voorziening vanuit zijn of haar gemeente, zoals een boodschappendienst en/of een maaltijdenservice. Voorliggende voorzieningen zijn kosten of diensten die u op een andere manier vergoed kunt krijgen, bijvoorbeeld via de Wet op langdurige zorg (Wlz) of de Zorgverzekeringswet (Zvw). Lees hiervoor ook de informatie op de pagina Zorg en ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Vernieuwd: Wmo-meldingsformulier
Vanaf vandaag werkt de Sociale Dienst Drechtsteden met een vernieuwd Wmo-meldingsformulier. Inwoners van de zeven gemeenten in de Drechtsteden kunnen gebruikmaken van dit meldingsformulier als zij in aanmerking willen komen voor een zogenaamde ‘maatwerkvoorziening’.
Wat zijn maatwerkvoorzieningen?
Een maatwerkvoorziening is een persoonlijke voorziening, gericht op uw beperkingen en ondersteuningsbehoefte. U heeft hiervoor een indicatie nodig. De sociale dienst regelt deze indicatie. U doet hiervoor dus eerst een melding. Vervolgens komt een medewerker van de sociale dienst bij u op bezoek voor een keukentafelgesprek. De medewerker brengt uw situatie in kaart en onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om uw ondersteuningsvraag op te lossen. U krijgt hiervan een uitgebreid onderzoeksverslag. Na deze onderzoeksfase kunt u een aanvraag indienen voor een maatwerkvoorziening.