Beschermd wonen, wat houdt dat in?
Beschermd wonen is voor mensen van 18 jaar of ouder die door psychische of psychosociale problemen 24 uur per dag ondersteuning nodig hebben. Dit kan in een instelling zijn als er 24 uur toezicht nodig is. Of het kan een vorm van zelfstandig wonen zijn als begeleiding op afstand of op afroep afdoende is. U betaalt voor beschermd wonen een eigen bijdrage.
Als u een indicatie krijgt voor beschermd wonen, dan kijken wij ook samen met u naar een zinvolle dagbesteding. Dit kan werk, vrijwilligerswerk of dagbesteding zijn. Als u in aanmerking komt voor dagbesteding, dan bespreekt u met de Wmo consulent welk doel u met de dagbesteding wilt bereiken. U bespreekt ook welke dagbesteding en hoeveel dagdelen het beste bij u past. Voor dagbesteding betaalt u geen eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage is inkomensafhankelijk en wordt bepaald door de wijze van beschermd wonen. Voor meer informatie over de hoogte van de eigen bijdrage kunt u contact opnemen met het CAK.
De Sociale Dienst Drechtsteden regelt beschermd wonen zonder behandeling voor de Drechtsteden en ook voor de regio Alblasserwaard (Molenlanden en Gorinchem).
Bekijk op de kaart waar in de buurt welke vorm van beschermd wonen wordt aangeboden. Ook in dit excel-overzicht kunt u vinden waar in de buurt welke vorm van beschermd wonen wordt aangeboden.
Welke vormen beschermd wonen zijn er?
Is er een wachtlijst voor beschermd wonen?
Kunt u niet direct terecht op een plek die voor u het meest geschikt is? Dan komt u op een wachtlijst. In de tussentijd kunt u individuele begeleiding en dagbesteding krijgen.
Als individuele begeleiding onvoldoende is en beschermd wonen direct nodig is, dan zorgen wij dat u met spoed geplaatst wordt.